úterý 21. května 2013

Karmická setkání


Náhodná setkání nemají zpravidla žádný vnitřní smysl

I na cestě se stávají náhody, neměli bychom jim však připisovat přílišnou důležitost a přijímat je jako bernou minci. Náhodným nazýváme to, co se nachází po stranách cesty, a naše vědomí prochází mimo ně. Ve skutečnosti nic náhodného neexistuje, všechno má podle karmických zákonitostí svou příčinu. Příčiny ale mohou být dočasné, spojené s určitými kroky během cesty, a proto bychom se na ně neměli vědomě vázat. Upnout se k něčemu znamená zastavit se. Minulá setkání často zbytečně zanedbávají naši pozornost – a to nezřídka na úkor pokračování v cestě dopředu. Před škodlivými setkáními bychom se měli psychicky obrnit: musíme přikázat svému vědomí, aby před člověkem přinášejícím újmu postavilo bariéru.
Někteří lidé jsou schopni škodit i ve spánku – v tomto případě je třeba zadat jemnohmotnému tělu před usnutím odpovídající příkaz.
 Dokud jsme se ještě nenaučili milovat lidstvo jako celek sebeobětavou a neutuchající láskou, měli bychom rozlišovat osoby, se kterými se musíme ve svém životě setkat,
na kolemjdoucí a blízké.
Pocity k blízkým lidem nezanikají s fyzickou smrtí těla, nýbrž se přenášejí dále do budoucnosti, která nemá konce. Blízkým osobám bychom měli věnovat odpovídající pozornost a čas, zatímco kolemjdoucím jen to, co vyžaduje povinnost anebo okolnosti při setkání.
Na své životní cestě potkáváme velké množství osob a kolemjdoucích mezi nimi není zrovna málo. Tato setkání pro nás z karmického hlediska příliš mnoho neznamenají. Na kontakt s kolemjdoucími není třeba vynakládat příliš mnoho času ani sil, ale pokud k nám někdo přistoupil a obrátil se na nás se žádostí o pomoc, je třeba mu pomoci. Zde je základní pravidlo pro učedníky: pomáhejte pokaždé a všude, avšak pouze těm lidem, kteří z karmických důvodů potřebují tuto pomoc právě od vás. Nemůžete nikomu vnucovat svou pomoc.
Je třeba pomáhat tam, kde na to poukazuje srdce.
Nejtěžší je pomáhat lidem, kteří se nacházejí v procesu plnění svých karmických dluhů. Nelze si nevšimnout, že dobrý skutek je vždy přijat s určitou odezvou ze strany osoby, jíž byla pomoc poslána. To potvrzuje existenci zvláštní energie, kterou nazýváme ochránkyní karmy. Lidé, kteří zatěžují karmu, se setkávají se značným odporem. I lidem, již sami sebe pokládají za rozumné, se někdy může přihodit, že se začínají chovat sami proti sobě. Každý si může připomenout okamžik, kdy jeho dobře míněné rady vyvolaly nevysvětlitelnou vlnu odporu. V tomto případě hledejte karmické příčiny. Ochránkyně karmy je velmi mocná.

Vynucená setkání s kolemjdoucími jsou naprosto neužitečná. Není dobré hovořit o poselství na základě přání cizí vůle, ačkoliv se to neslučuje s naším přáním. V těchto případech je nejlépe odpovídat na dotazy. Pokud dotazy překračují meze žádoucích odpovědí, nejlépe odpovíte tak, že nic nesdělíte. Tvrdou rukou musíte zastavit dotěrné osoby, které vám nejsou blízké, protože z toho by nic dobrého nevzešlo. Nikdy nesmíte dopustit, abyste se ocitli v situaci, kdy budete nuceni vyjevit poznání anebo cokoli jiného proti své vůli. Přehnané obdarovávání se vždy karmicky obrací proti dárci. Zpočátku takového člověka lidé poslouchají, navenek přijímají a uznávají, a následně pak přejdou na druhou stranu.
 To je důvod, proč je moudré, aby bylo přehnané rozdávání zakázáno.
Veškerá stará setkání v nových podmínkách jsou jen pokračováním předchozích spojení, která se vytvořila v minulosti. Pokud jistý člověk byl vaším přítelem, potkáte ho jako přítele, a pokud byl nepřítelem, pak i v novém životě vaše nepřátelství pokračuje a upevní se i do dalekého budoucna. Nová vlákna je třeba vplétat velmi obezřetně, protože každé se potáhne do budoucnosti a s každým se ještě nejednou setkáte, přičemž budete pokračovat v bodě, v němž se přetrhlo. Přesněji řečeno, vlákna se nikdy nepřetrhnou, ale kontakt s nimi ano.

Co dělat s náhodnými kolemjdoucími, jak na tato setkání pohlížet?

Je důležité pochopit, že nikdo z nich se nehodí stát se vaším věrným přítelem na dlouhé cestě, vyjma dvou nebo tří osob. Každý z nich se musí držet své cesty, jež rovněž vede k cíli,který je však pro vás cizí a vzdálený. Kolemjdoucími se nezabýváme dlouho a podrobně, nýbrž se jen snažíme vyjasnit, zda se ten člověk ubírá stejnou cestou jako my anebo ne, zda je nám blízký či vzdálený a zda ho charakterizují dobré nebo špatné vlastnosti. Tento dar rozpoznávat lidi byl dán každému člověku do vínku, a přestože mu příliš radosti nepřináší, pomáhá mu rozlišovat a „třídit“ osoby, s nimiž se setkává, na vhodné a nevhodné; a ty nevhodné pak oddělovat. Kvůli vlastní budoucnosti se musíte naučit chápat podstatu člověka a rozeznávat jeho charakter, abyste příliš často nechybovali a dokázali rozpoznat skutečnou bytost, která se skrývá v každém člověku a jež je zahalena maskou. Proto jsou životní lekce tak tvrdé a platba za zkušenosti tak vysoká. Nelitujme se však, protože ve skutečnosti jsou zkušenosti nedocenitelné.

Hranice agni-jógy

Skuteční přátelé mezi množstvím kolemjdoucích

Věrného přítele si važte, neboť věrných přátel bývá vskutku velmi málo, a jestliže na cestě potkáte spřízněnou duši, nenechte ji kolem sebe jen tak projít – je docela možné, že je to pravý přítel, který nám byl souzen. Zřejmě z vlastních životních zkušeností víte, že jste potkali spoustu kolemjdoucích, ale jen velmi málo přátel, přičemž ještě méně bylo těch, kteří zůstali ve svém vřelém přátelském vztahu k vám pevní a neměnní. Přesto v životě nastávají osudová setkání, a proto dbejte na to, abyste je nepropásli. Při osudových setkáních se objeví moudrá radost. Lidé si jen zřídkakdy uvědomují, že setkání s jinými lidmi mají hluboké kořeny. Hřejivé vzpomínky zazáří jako okamžité záblesky. Někdy se však v jejich důsledku zrodí nepříjemné rozpaky, jako by ty vzpomínky byly čímsi, co nemá v běžném životě místo, proto je třeba dojmy třídit uvážlivě a opatrně. První dojem bývá většinou správný, kromě něj však existují i další různorodé vzpomínky, při nichž se i charakteroví lidé mohou objevit v tom nepravém světle. To zmiňuji proto, abyste se vyvarovali unáhlených úsudků. Už jste se asi sami přesvědčili o tom, jak často vaši přátelé považují náhodné aspekty za důležité.
V osudových setkáních vždy ožívá minulost. Podrobnosti nevznikají ve vědomí, ale pocity neumírají, nýbrž žijí a projevují se ve vzájemných vztazích. Láska i nenávist dokážou překonat celé věky. Setkání s přítelem, který nám byl souzen, přináší mnoho radostí. Mnoho dobrého nacházíme i u kolemjdoucích, avšak duše propojené vlákny lásky, oddanosti a věrnosti nikdy neprojdou kolem sebe, aniž by za sebou nezanechaly hlubokou stopu a neupevnily základ pro nezbytná setkání v budoucnu. Z každého dobrého setkání bychom se měli upřímně radovat. Život nám nabízí mnoho užitečných poznatků, jen musíme posílit náš ostrozrak, vnímavost a chápání neobyčejnosti. I v obyčejných mezilidských vztazích se dočasné kamarádství, příchylnost nebo láska cení velmi málo. Lidé vždy vyžadují stálost a pevnost, tím spíše pro potřeby duše, protože tato spojení se vytvářejí nikoli na dnešek nebo na zítřek, ale na veškerý nekonečný a věčný čas, který máme k dispozici.

Spřízněných duší existuje velmi málo. Osamělost je údělem silných. Vděčnost a uznání jsou vlastnostmi výjimečných duší. Pouze po mnoha životních zkušenostech se člověk naučí chápat, jak neopakovatelné a cenné jsou vztahy s blízkými bytostmi. Když lidé potkají někoho blízkého, domnívají se, že je to tak v pořádku, a považují to za samozřejmé. A jen po dlouhodobém odloučení a s ubíhajícími lety pochopí neopakovatelnost možných setkání. Jaké je to štěstí, nacházíme-li se v kruhu spřízněných duší! Hmotné podmínky nás naučí, jak si vážit duchovní blízkosti, protože naše pozemské okolí se často skládá z hrubého a nepřátelsky naladěného vědomí. Navrací-li se poutník do rodného domu, má právo očekávat žádoucí setkání. Očekáváme ty, kteří směřují k nám. Hovořím o těch, kteří mají cíl a vědí, kam a ke komu jejich cesty vedou.

Spojení na úrovni ducha je silnější nežli setkání ve fyzických tělech, protože neexistuje-li duševní souznění, pak nám žádná setkání nemohou nic přinést. Pokud však v duších zavládlo souznění, pak je hodnotnější než setkání v hmotných tělech a předestírá možná budoucí setkání nejen na fyzické úrovni, ale i v nadpozemském světě. Spojení duší velmi plodně obohacuje vědomí. Duchovní spojení je předběžným stupínkem pro všechna setkání v budoucnu. My máme radost, jestliže můžeme být v kontaktu. Očekáváme, že potkáme ty, kteří na nás nezapomněli. Veškerou nejistotu zanecháme v moci magnetizmu duchovní přitažlivosti, jež není pozemského původu, a proto je nadčasová. Ano, ano, ano, osudové setkání se má stát, ono se musí stát. Vzájemná přitažlivost ducha se však nedá změřit pozemskými mírami. Není jí třeba mnoho, všechno přijde později. Málo je těch, kteří nás znají a jsou silní svou celistvostí ducha. Jejich síly budou větší, pokud obstojí v boji se zlem a v boji sama se sebou.Být povolaným na cestu je málo, odpovědět na výzvu také nestačí: je třeba jít a dojít. Silní jsou ti, kdož jsou s námi. Jsou silní, když duchem odvážně kráčí vpřed, jsou silní, když odhodlaně zvažují své kroky.
My jsme s těmi, kdož jsou s námi.
A naše ruka je ochraňuje. Přání ducha je magnetické. Říkám ducha, ale mám na mysli ono velké přání, protiklad pomíjivých pozemských přání. To, po čem duch touží, se vždy vyplní, ať už dříve nebo později, protože vychází za rámec hmotného bytí. Samozřejmě se setkáme znovu, abychom spolu přednesli Vládci výsledky naší práce. Měli bychom se radovat, protože pokud nic jiného ještě nemáme, můžeme si být jistí setkáním v budoucnu. S přípravami na toto setkání bychom měli začít už nyní, a prohlubovat tak zkušenosti a vědomosti, kterých bude pro společnou práci velmi zapotřebí. Toto setkání si vyžaduje dílo Vládcovo – z tohoto důvodu setkání zcela určitě nastane. Radujme se ohni v našem srdci – je to plamen, který jsme zapálili sami. Osudová setkání vždy probíhají pod paprsky.
Ztlumte oheň ducha, nechť svítí pouze těm, kteří jej přijímají, a řekněte jim: „Byli jste zavoláni a odpověděli jste, byli jste slepí a prohlédli jste, byli jste sami, ale osudová setkání vás přivedla k blízkým srdcím.“ My přijdeme a setkáme se s nimi, postavíme pro ně ukazatele na cestě a povedeme je. Už dávno je vedeme, oni si to pouze neuvědomují. Ale čas se neúprosně blíží a s ním i čas setkání a loučení.

Hranice agni-jógy 12


Karma se tvoří vůlí ducha

Základ vzájemného vztahu s osobami, které mají v životě člověka mimořádný význam, se vytváří jako důsledek neustálých a dlouhodobých snah. Není možné okamžitě vytvořit to, na co jsou potřeba dlouhá léta, a možná i mnohé životy. Vlákno srdce je upevněno v čase. Ono nás přivádí k novým setkáním s těmi, s nimiž jsme se někdy v minulosti museli rozloučit. Avšak nekonečné je to, co je propojeno ohnivými vlákny oddanosti, lásky, věrnosti a společnými snahami. Je samozřejmé, že spojujícím článkem je učitel, to on sjednocuje spřízněné duše. Můžeme předpokládat, že se nic nepřerušilo a nic neskončilo, pouze nastala pauza, divadelní přestávka mezi dějstvími života, ale pouze dočasně, aby všechno mohlo opět pokračovat, jakmile vnější podmínky vytvoří odpovídající kombinaci prvků. To je třeba si uvědomit a vštípit si hluboko do vědomí, do obrazu, který uchováváme v mozku. Znovu přijdete na Zemi a budete opět spolu, stejně jako se shledáte v nadpozemském světě. O ty, již nám jsou blízcí duchem a jsou propojení vlákny světla, budeme pečovat s mimořádnou starostlivostí. Takových lidí je velmi málo, o to více však zasluhují naši pozornost a péči. Tato vlákna jsou pevná a silná v projevech hierarchického spojení s lidmi, kteří se nacházejí blízko světlu, učiteli a Vládci. Budeme-li vědomě tato spojení posilovat a rozvíjet nezávisle na podmínkách života, dokážeme je oživit, posílit, a vytvořit tak nové kanály ke sbližování. Tato spojení je možno posilovat a prohlubovat vědomě, a to jak během pozemského života ve hmotném těle, tak i po smrti, v jemnohmotném světě. Jev zvaný smrt nemá na silné pocity, jakými jsou láska, oddanost a společné snažení, pražádný vliv.
Pocit nad smrtí vždy zvítězí.

Setkání, která mají pro člověka mimořádný význam, jsou vždy karmická, avšak karma se vytváří vůlí ducha. Tkanina karmických spojení je utkána z myšlenek a pocitů. Nejprve probíhají pohnutky myšlenek a pocitů, poté nastupuje karma, jež je důsledkem obou. Mysl bez pocitů je bezmocná, pocit bez mysli nikam nesměřuje. Avšak můžeme v sobě pěstovat obojí bezměrně a zcela vědomě, protože víme, že oba aspekty jsou nesmrtelné.

Ona zvláštní úroveň blízkosti, jíž je možné dosáhnout při komunikaci s Vládcem, dodává velmi zvláštní pocit karmické propojenosti dvou mikrokosmů, které jsou k sobě uprostřed nekonečného vesmíru připoutání magnetickou silou. Můžeme přemýšlet o světě mimo nás, o miliardách lidských vědomí, o třech miliardách vtělených bytostí3 a na základě toho pochopíme, jak málo je mezi nimi těch, kteří nám jsou blízcí a s námi pevně propojeni neviditelnými vlákny duchovního spojení; pak zhodnotíme možnosti, jež nám tato skutečnost nabízí. Můžeme také popřemýšlet nad tím, jak upevnit a posílit vlákno srdce. Smrt pro lásku neznamená nic, to je nesmrtelný pocit, jenž se navíc dá pěstovat neomezeně. Právě pěstování a růst tohoto pocitu určuje budoucnost: ohnivá energie míří do prostoru budoucnosti a vytváří průběh karmy.

Hranice agni-jógy 4

Osvoboďte se od karmických setkání a splaťte staré dluhy

Karmický výběr sousedů v nadpozemském světě je stejně důležitý jako ve světě pozemském. To je nezbytný faktor, který je způsobován magnetickou přitažlivostí mysli. Máme-li dostatek síly na to, abychom pozměnili tok myšlenek a průvodních pocitů, můžeme změnit i své sousedy. Toto je možné uskutečnit i přímo na Zemi, ale k tomu je nezbytné, aby nás neovlivňovali ani lidé, ani okolnosti, ani podmínky. Samozřejmě čas od času vyvstane nutnost, která je dána naším úkolem, ale i v takovém případě hraje roli karma.

Jak tady, tak i tam se můžeme octnout v nežádoucím kruhu sousedů, z nějž se můžeme vymanit jen velmi těžko. Jde o karmická setkání, která vyžadují, abychom v sobě něco buď překonali, anebo zúčtovali staré dluhy, případně se něčemu naučili.
Je zbytečné snažit se odvrátit nevyhnutelné, karma vyžaduje své.
Jen pokud odstraníme své špatné Já, případně překonáme sebe v jiných osobách, můžeme se osvobodit. Ovšem pozor, nepřátelé jsou vtíraví a neodbytní, a dokud nepřestaneme reagovat na jejich vyzařování a neoprostíme se od jejich vlivu, nedají nám pokoje.

Jedná-li se o obyčejné lidi, nenávist je zpravidla spojuje, stejně jako je může spojovat láska. Avšak pouto lásky se vztahuje jak na obyčejné lidi, tak na ty, kteří se nacházejí na ostatních stupíncích „stupnice života“ včetně těch nejvyšších. Pouto nenávisti, navíc zrozené tmou, je samo o sobě temné, zatímco spojení sebeobětavou a neosobní láskou je jasné a oslepující. Láska i nenávist k sobě lidi poutá velmi silně, avšak nenávisti bychom se měli za každou cenu vyvarovat!
Vítr se vrací do stejných míst. Lidé spojení karmou se rozcházejí, aby se mohli setkat znovu. Proto by žádné loučení nemělo nést stopy nepřátelství: jen tehdy následné setkání proběhne přátelsky. Buď budeme muset staré dluhy zaplatit, anebo znovu pobývat s lidmi, s nimiž jsme karmicky spojeni, setkávat se a rozcházet se s nimi, dokud se karma neoslabí.
Pamatujme, že většina setkání má původ v minulosti.
Dávná spojení, dávná blízkost a dávné pocity přežijí čas i hmotné tělo. Setkáváte-li se s přáteli
 i nepřáteli z minulých životů, vězte, že nejen láska přežije – nenávist také. V každém novém převtělení se k člověku přibližují jeho staří přátelé i nepřátelé.
 Dobrá polovina veškerých setkání na Zemi pochází z minulosti a ani čas nedokáže
 zpřetrhat karmická vlákna, která jej přežijí.

Kdysi velmi dávno jste se karmicky propojili s lidmi, kteří jsou i nyní součástí vašeho života a v některých případech jej zatěžují svou nedokonalostí a nepřátelským přístupem. A nenechají vás na pokoji, dokud se karma nevyčerpá. Abyste nezavdali příčinu k vytvoření nové karmy, je nutné zdržet se neuvážeností, jež by vás připoutávaly k nežádoucím osobám. Všechny nedobré pocity, zejména zloba, zášť i hněv, vás spoutávají ještě víc. Je třeba, aby tyto přibližující se osoby ve vás nenalezly něco, co by mohlo posílit a znovuzrodit karmu, kterou se snažíte uhasit. Je třeba v sobě utlumit nejen to vnější, ale hlavně to vnitřní.
Před těmito osobami se nemůžete schovat ani se nelze ubránit jistému zklamání, avšak vždy můžete své vědomí absolutně osvobodit od toho, co ve vás vyvolává neklid a rozčilení, probouzí nedobrosrdečnost či podobné spřízněné pocity; takové lidi politujte a pošlete jim myšlenky oproštěné od jakéhokoliv nepřátelství. Tak se tlumí a překonávají stará karmická setkání.
Svým chováním k ostatním si vytváříme buď přátele, anebo nepřátele. Sklízíme úrodu, kterou jsme vlastnoručně zaseli. Bez přátel ani bez nepřátel se neobejdeme – musíme potkat jedny i druhé. Pro nastolení karmických vztahů není důležité, jak se k vám přátelé či nepřátelé chovají, ale důležitý je váš vlastní vztah k nim, jelikož on je základem karmických řetězců magneticky spojujících duše. Pokud se vaše vědomí rozšířilo natolik, že nepřítel od vás nic nezíská, karmické spojení zanikne a řetězec se přeruší. Často jsme svědky jevu, kdy se lidé po nějaké době navzájem vyčerpají. To je příznakem, že se jejich cesty rozešly.

Karma nás velmi často dává dohromady s nepříliš dobrými lidmi kvůli nepřekonaným vlastnostem našeho nízkého Já, naší nízké podstaty. Potkáme-li takového člověka, musíme ho v sobě překonat, a pokud tak neučiníme, karma nezanikne a neosvobodí nás od něho. Odstraníme-li v sobě nízké pocity a místo nich vypěstujeme opačné, vztahy s tímto člověkem se buď promění a přejdou na jinou úroveň, čímž se zároveň posílí, anebo se naopak vytratí. V takovém případě je namístě říct, že problém spojený s tímto člověkem byl vyřešen správně. Vědomá likvidace karmických spojení má za následek osvobození ducha.
Všechno nevhodné bude potřeba vykoupit anebo překonat, jelikož příčina i následek jsou přímo spojeny nepřetržitým vláknem. Pokud byla něčemu nebo někomu způsobena újma jakéhokoliv druhu, bude muset být nahrazena. Karma nás spojuje s těmi lidmi, jimž bylo provedeno něco dobrého anebo špatného. Pokládejme za jisté, že se znovu setkáme s osobami, s nimiž jsme spojeni karmickými vlákny. Na tato budoucí setkání bychom měli pomýšlet, abychom jako náhradu za minulost poskytli to nejlepší z toho, co můžeme dát.
Pokud nyní neseme svůj kříž bez rozhořčení, stížností a nespokojenosti, ale s vědomím nevyhnutelnosti karmického dopadu, je to moudrý způsob osvobození od minulých dluhů. Stejným způsobem bychom měli postupovat i při budoucích karmických setkáních.
Nikdy se ještě nestalo, aby stará aura z předchozích inkarnací nepůsobila únavně, zejména v případě, kdy nám karma přivádí do cesty nepříliš příjemné osoby. Ovšem až každé takové setkání skončí, nastoupí odlehčení, jako bychom se vzdali cizího vlastnictví. Nejméně polovina všech pozemských setkání pochází z předchozích inkarnací: představme si zkušební figurky, které se spojují pod tlakem vyšší energie.

Karma má neomezený dosah, a proto vytváří složité kombinace, například dvojitou nebo trojitou příbuznost. V každém případě je lépe být člověkem, jenž platí, než tím, který bere, protože každá provedená úplata zavírá dveře za minulostí, zatímco každé nabytí může člověka znovu k něčemu přivázat. Učitel vás chce co nejdříve vidět mezi osobami, jež už splatily své staré dluhy.

Hranice agni-jógy 8


ÚRYVEK Z KNIHY ► Karmická setkání ► RERICHOVÁ HELENA
 ODKAZ NA KNIHU ► KARMICKÁ SETKÁNÍ


ANOTACE
► Významná duchovní učitelka promlouvá o mezilidských vztazích a jejich hlubším významu. Lidé se potkávají proto, aby spolu lépe řešili úkoly, aby si pomáhali na své cestě životem i na pouti duchovního vývoje. Pokud si to uvědomíme, dokážeme přijmout, že i nepříjemné či nepřátelské setkání má důležitý význam. Nechejte se inspirovat moudrými slovy této knihy a povzbudit k tomu, abyste veškeré své vztahy přijímali a prožívali mnohem vědoměji, vyrovnaněji a poklidněji.


Dovolila jsem si přidat k tomuhle tématu nádhernou vidoukázku krásného sdělení ve vnímání
úžasné a významné oblíbenkyně : TEAL SCOTT ► EXISTUJE KARMA ?


Žádné komentáře:

Okomentovat