úterý 28. května 2013

Klid, moudrost a štěstí pro každého



1. kapitola

Vnitřní světlo


Osvícení
Osvícení není nic, co bychom měli hledat. Každý z nás má své vnitřní světlo, jenom je nevidíme nebo mu nevěříme. Osvícení nezávisí na tom, zda najdeme toho správného učitele nebo zda budeme mít nějaký mimořádný duchovní prožitek. Být osvícený znamená uvědomit si své vnitřní světlo, vědomě ho poznat a přijmout. Být osvícený znamená zjistit, čím již jsme, a plně tím být.

Nic k mání
K tomu, abyste mohli být osvícení, nepotřebujete nic dostat, najít či získat. Nepotřebujete k tomu žádného učitele nebo guru, ani kněze, který by dělal prostředníka mezi vámi a Bohem. Nepotřebujete žádnou zvláštní duchovní techniku či meditační praxi. Nemusíte se učit zpaměti posvátné texty ani se věnovat zvláštním ezoterickým cvičením.
Hledat duchovno mimo sebe je slepá ulička. Žádný učitel ani kazatel vám nepřinese světlo.
 Může vás naučit určitou dechovou techniku nebo mantru či modlitbu, ale nemůže vám dát světlo, protože to už máte. Až vám dojde, že nikdo z jiných lidí není duchovnější než vy sami, a až přestanete věnovat pozornost různým učitelům, zvednete pokličku z hrnce a ucítíte vůni polévky. Najednou vzplane oheň tam, kde byla dosud jen tma.
Ten plamen, to je vaše podstata. Je to světlo ve vašem srdci. Toto světlo je spojeno se světlem
v srdci všech ostatních lidských bytostí na této planetě. Když tento plamen ve svém srdci vidíte
a pečujete o něj, posilujete své spojení se všemi bytostmi, a tudíž i s Bohem, s Nejvyšší bytostí, jež se projevuje ve všech formách.

Dobrá zpráva
Takže dobrá zpráva je, že vám nic nechybí. Stejná jiskra, která je v srdci Ježíše, Buddhy, Mojžíše či Mohameda, je i ve vašem srdci. Špatná zpráva je, že na vás není nic zvláštního, nemáte na osvícení žádný výjimečný nárok. I když to je vlastně také dobrá zpráva.
Pravda je taková, že jsou to všechno samé dobré zprávy. Každý z nás má v sobě světlo. Některým z nás se velmi dobře daří schovávat je, ale ten, kdo se umí dívat, ho zahlédne i pod tím nejrafinovanějším převlekem. Osvícený člověk se umí dívat. Jelikož vidí světlo ve svém nitru, vidí ho i v druhých. Když vidíte světlo ve svém nitru, stáváte se jím. Díváte se tudíž skrze světlo, takže vše, co vidíte, je plné světla.

Osvícení není nic zvláštního
Každádá bytost má potenciál osvícení. Všichni lidé mají své vnitřní světlo. Někteří z nich ale nevěří, že ho mají, anebo nevěří, že ho má někdo jiný. Pokud někdo nevěří, že má v sobě světlo, anebo když věří, že ho má pouze on, blokuje si spojení se Zdrojem. Vnitřní pravda je pak zahalena mylnými představami, se kterými se takový člověk ztotožní. Ovšem jakmile mylná přesvědčení zmizí,lze spatřit pravdu. Světlo může být skryté nebo zamaskované, nelze ho ale zničit. Je věčné a všudypřítomné. Prostě jen čeká, až budeme ochotní uvidět je.


Odstranění překážek
Takže dosažení osvícení není cesta, během které nacházíme to, co nám chybí, ale spíš cesta, během níž odhalujeme, co už máme, jenom o tom nevíme. Je to cesta vnímání, kdy se učíme prokouknout veškeré šikovné masky a přetvářky sloužící
k tomu, abychom před sebou navzájem skrývali pravdu. Je to proces odstranění překážek, jež nám brání vnímat duchovní plamen – přítomnost lásky – v našich srdcích i v srdcích druhých.
Dosažení osvícení je proces, kdy se učíme žít s otevřeným srdcem a otevřenou myslí. Zároveň
je to situace, kdy se vzdáváme všeho, co naše mysli a srdce zavírá: svých striktních přesvědčení a obav, předsudků, očekávání, interpretací a obranných mechanismů.

Zhroucení iluzí
Pokud se máme stát tím, čím opravdu jsme, musíme být ochotní zbavit se toho, čím nejsme. Naše falešné Já se musí vzdát a ustoupit našemu pravému Já.
My nejsme těmi, za koho nás pokládají druzí. Nejsme ani těmi, koho by z nás chtěli mít naši partneři nebo rodiče, ani těmi, koho by z nás chtěla mít společnost nebo církev.
Nejsme žádný ideál nějakého jiného člověka. Nejsme dokonce ani svůj vlastní ideál.
To všechno je jenom pěna, která se vzedme na hladině, když na břeh narazí vlny. Je to jen okraj oceánu, ne jeho střed. Všechny podoby našeho Já,
ať pocházejí zevnitř, nebo zvenčí, nestačí k tomu, aby pravdivě popsaly, kdo jste vy nebo Já.

Pravda
Pravda o nás přesahuje jakákoliv slova i obrazy. Můžeme ji zažít, ale není snadné ji popsat.
Jakmile jste jednou zažili pravdu, názvy a formy mají pramalý význam. To, jak pojmenujete pravdu nebo formu, ve které se zjeví, má pramalý smysl. Jeden den má pravda určité jméno či formu a druhý den jiné.
Jméno ani forma neumí popsat pravdu. Přinejlepším mohou sloužit jako prst, který míří na Měsíc.Ten, kdo ukazuje na oblohu, ví, že prst není Měsíc. Ten, kdo zažil pravdu, ví, že ji neumí popsat. Přinejlepším vám může říct: „Je to asi takhle.“ Jakmile to ale zkusíte vzít a vtěsnat do určitého názvu či formy, nutně bude muset namítnout: „Vlastně ne, to není ono.“
Ale nemějte strach. Pravdu nemusíte nijak hledat. Není to nic mimo vás. Je to vaše podstata.
Stačí, když budete sami sebou, a budete ztělesněním pravdy. Nemusíte se o nic snažit, nic hrát. Nemusíte se nic učit. Už tím jste.
Byli jste tím, už když jste se narodili.

Vyprostěte se ze svých sítí
Jako malí jste věděli, že jste pravda, ale nevěděli jste nic o světě. Jakmile jste se o něm začali učit, začali jste zapomínat na pravdu o sobě samých.
Dnes lze téměř s jistotou říct, že i když jste možná skvělým občanem svého světa, pravděpodobně si nepamatujete svoji duchoví identitu. Schovali jste svoji podstatu do tvrdé skořápky a teď nevíte, jak se z ní dostat ven.
Tu skořápku tvoří různé představy o vašem Já a také přesvědčení a předpoklady, jež z těchto představ vycházejí. Tyto představy vás hypnotizují, působí na vás jejich energetické pole zrovna tak, jak působí gravitace Slunce na planety, které pak kolem něj krouží po vypočitatelné dráze. Každá duchovní cesta, která stojí za to, vám řekne, že musíte prolomit skořápku, pokud chcete spatřit svoji původní přirozenost. Chce po vás, abyste se odnaučili všechno, co jste se naučili o sobě i druhých. Žádá vás, abyste odčinili to, co jste tak pečlivě udělali.
Ježíš vám říká: „Zanechte své rybářské sítě.“ Pokud nemáte odvahu odhodit své sítě, strávíte zbytek svého života zabýváním se tím, co v těch sítích je, nebo není.
Na tom ovšem není nic špatného. Je to prostě způsob tohoto světa. Žijete přitom na povrchu. Nikdy neproniknete pod skořápku, kterou jste si sami vytvořili a která vás odděluje od toho, kým skutečně jste.

ÚRYVEK Z KNIHY ► Klid, moudrost a štěstí pro každého ► FERRINI PAUL


















                                                                   PAUL FERRINI



ANOTACE

Kniha, jež velmi lidsky, moudře, a přitom jednoduše vysvětluje, jak dosáhnout štěstí a moudrosti – jinými slovy, jak se stát osvíceným. Pochopíte, že osvícení nemá nic společného s náboženskou příslušností, se světovým názorem ani s žádným zvláštním druhem meditace. Jde jen o určitý vnitřní postoj člověka...

Žádné komentáře:

Okomentovat