neděle 16. února 2014

Naučte se milovat své vnitřní dítě




Vůbec nezáleží na tom, jak staří jste – uvnitř vás se nachází malé dítě, které potřebuje lásku a přijetí. Pokud jste žena, tak nezávisle na tom, jak jste soběstačná – máte v sobě malou holčičku, která je velmi něžná a potřebuje pomoci. Jste-li muž, pak nezávisle na tom, jaký jste macho, stále máte uvnitř malého chlapce, který touží po vřelosti a náklonnosti.

Jako děti, když něco bylo špatně, jsme uvěřili, že bylo něco špatně s námi. Děti rozvádějí tuto myšlenku s tím, že kdyby to byly udělaly dobře, rodiče a vychovatelé by je milovali a nevyvíjeli by na ně nátlak. V tomto čase má dítě tuto víru: Něco je se mnou špatně. Nejsem dost dobrý/á.

A i když rosteme a stárneme, tyto falešné víry
 si neseme s sebou. Učíme se sami sebe odmítat.


Uvnitř každého z nás je rodič stejně jako dítě. A nejčastěji tento rodič nadává tomu dítěti – téměř neustále! Když budeme poslouchat našemu vnitřnímu dialogu, uslyšíme nadávání. Uslyšíme rodiče, který říká dítěti, jak něco dělá špatné nebo jak není dost dobré. Potřebujeme dovolit našemu vnitřnímu rodiči, aby se lépe staral o naše vnitřní dítě.

Zjistila jsem, že práce s naším vnitřním dítětem je nejcennější, když se snažíme vyléčit bolest z minulosti. V tomto bodě našich životů – právě teď – potřebujeme začít dělat sami sebe celistvými a přijmout každou součást toho, kým jsme. Potřebujeme komunikovat s naším vnitřním dítětem a dát mu vědět, že přijímáme i tu část, která udělala všechny ty hlouposti, tu část, která divně vypadá, tu část, která je vystrašená, tu část, která byla velmi bláznivá a hloupá – každičkou část nás samotných.

Láska je největší léčivou silou, kterou znám. Láska může vyléčit i ty nejhlubší a nejbolestivější vzpomínky, protože láska přináší světlo porozumění do temných zákoutí naší mysli. Nezáleží na tom, jak moc bolestivé bylo naše rané dětství – láska k našemu vnitřnímu dítěti nám nyní pomůže to vyléčit. V soukromí naší vlastní mysli můžeme udělat nová rozhodnutí a myslet novými myšlenkami. Myšlenky odpuštění a lásky k našemu vnitřnímu dítěti nám vždy otevře nové cesty a Vesmír nás podpoří v našem úsilí.




ZDROJ ► LOUISE HAY
PŘEKLAD ► MAGDA TECHETOVÁ

Žádné komentáře:

Okomentovat